KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tak nám zabili…

Tak nám zabili…

Přidáno 13. 12. 2018
Ilustrační foto

… tělocvičnu – chce se nám parafrázovat slavný výrok posluhovačky Müllerové z Haškova Švejka. Ve volbách vítězná strana ČSSD spolu s Naše Lysá zřejmě pod tlakem ODS opustili před volbami slibovaný projekt výstavby nové tělocvičny pro litolské školáky i širokou veřejnost, který přitom v předešlém zastupitelstvu odsouhlasili.

Z programového prohlášení nové rady města by se mohlo zdát, že tomu tak není – zvýšení kapacity ZŠ v Litoli včetně výstavby nové tělocvičny je jedním z bodů kapitoly Kvalitnější školy a školky. Návrh rozpočtu pro rok 2019 předkládaný na jednání zastupitelstva města v prosinci 2018 však hovoří jasně: ač je připraven vyhovující projekt, pro který již bylo vydáno územní rozhodnutí a aktuálně běží řízení o vydání stavebního povolení, potřebné finance na výstavbu tělocvičny v rozpočtu nejsou zahrnuty (kromě 800 tis. Kč na její demolici). Přestože by se tak děti se svými rodiči mohli v Litoli již příští zimu těšit z nového místa ke sportování či setkání na školním divadelním představení, stavět se nezačne vůbec.

Člověk se neubrání otázce, co se skrývá za tak rychlou změnou názoru stran ČSSD a Naše Lysá, které v listopadu 2017 na zastupitelstvu schválili vydiskutovanou variantu projektu nové tělocvičny spolu s odpovídající částkou na její výstavbu. Nechce se nám věřit, že téma rekonstrukce litolské tělocvičny, která je v dezolátním stavu, bylo pro kandidáty ČSSD a Naše Lysá jen prázdným volebním slibem, které posloužilo pro získání hlasů Litoláků a nyní, ani ne dva měsíce po volbách, je možné jejich vůli ignorovat. Nebo je pozice zastupitelů za ČSSD a Naše Lysá v čele s panem starostou Otavou v současném vedení města natolik slabá, že společně nedokáží prosadit svůj volební program? Můžeme u zastupitelů ČSSD očekávat zamítavý přístup i u dalších projektů blížících se realizaci? Opravdu si takto ČSSD představuje plnění svého předvolebního motta „Nechte nás to dokončit“?

Ať tak či onak, katastrofální stav litolské tělocvičny je dlouhodobě alarmující. Přilehlá nářaďovna dokonce musela být zbourána pro svůj havarijní stav již před dvěma lety. Jak dlouho ještě budou muset naše děti cvičit mezi „provizorně poskládaným cvičebním nářadím a v zimě si na cvičení do tělocvičny oblékat teplou mikinu? Čekáme snad na to, až jim na hlavu začne opadávat omítka?

Mnoho otázek zůstává nezodpovězeno. Doufejme jen, že v době, kdy budete číst tento článek, se uvedené obavy budou jevit jako liché, výstavba litolské tělocvičny bude jasně podpořena odpovídající částkou v rozpočtu města na rok 2019 a my se budeme těšit na pěknou novou tělocvičnu, která bude po další desítky let dobře sloužit malým i dospělým a Litol se stane zase o trochu více pěkným místem k životu.

Za KDU-ČSL: Karel Marek, Jan Burian, Štěpánka Vošická

Za Kulturně: Jan Marek, Petr Eliška ml.

Za Cestu města: Martina Tužinská Synková